TÄHTIÄ KOHTI

Korkealla merenpinnan yläpuolella, keskellä Norjan vuoria, on pieni mökki, jossa asuu Ståle Kildal. Muutama vuosi sitten Ståle halusi rakentaa uuden mökin. Hänen suuri kiinnostuksen ja intohimon kohde on tähtitiede ja hän halusi samalla rakentaa oman tähtitornin.

csm_Compact_Rail_observatorium_1_39e0a25907.jpgTähtikaukoputki tarvitsee luonnollisesti hyvän näkymän taivaalle. Vuorien tuulet ja lumi olivat siis suuri haaste.

Mökki sijaitsee kauniilla luontoalueella ja hän toivoi rakenteen olevan mahdollisimman huomaamaton. Tämä tuli mahdolliseksi Rollcon kompaktijohteilla, kattorakenteessa käytettiin T- + U-kompaktijohteita. Niiden avulla oli mahdollista kompensoida yhdensuuntaisuusvirhe aina 4 mm asti näiden kahden johteen välillä.

”Olisimme voineet valita halvemman ratkaisun, csm_Compact_Rail_observatorium_2_e51a03839a.jpgkiskossa kulkevat rullat, mutta se ei olisi ollut vakaa kun katto olisi siirretty sivuun”, sanoo Ståle Kildal, joka on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Aikaisemmin Ståle käytti liikuteltavaa tähtikiikaria, joka piti kantaa vuorelle ja se oli usein kylmää ja epämukavaa. Ammattimainen tähtien tarkkailu onnistuu atmosfäärin valo-olosuhteiden vuoksi vain talvella ja sesonki ajoittuu syyskuusta maaliskuuhun. ”Se on kylmä vuodenaika, joten tähtitorni on tehnyt harrastuksestani hieman mukavampaa”, sanoo Ståle Kildal.

csm_Compact_Rail_observatorium_3_ef4f75ce8c.jpg”Itse johteiden asennus meni hyvin, emmekä kohdanneet erikoisia vaikeuksia”, hän kertoo. Ståle oli alunperin ajatellut motorisoitua kattorakennetta, mutta kompaktijohteissa vastusta on vain vähän ja katon siirto onnistuu helposti vaijerin ja käsiveivin avulla.

”Olimme hieman huolissamme, kuinka katto kestäisi kun se pitäisi siirtää sivuun sen päällä ollessa paljon lunta. Vaikka paino saattaa olla lähemmäs 10 tonnia, ei sen siirtäminen tuota ongelmia”, kertoo Ståle Kildal ja näyttää kuvia supernovasta, jonka hän havaitsi vuonna 2005.